-η αντίληψή πρέπει να αλλάξει στην κοινωνική της βάση..."

.....
- Και τι ονομάζεις αφηρημένο;
-Την αναζήτηση για ελευθερία, για ελευθερία αντίληψης, χωρίς εμμονές, όλων όσων είναι ανθρωπίνως δυνατά. Λέω πως οι σύγχρονοι μάγοι αναζητούν το αφηρημένο γιατί αναζητούν την ελευθερία, δεν τους ενδιαφέρουν τα απτά κέρδη. Γι αυτούς δεν υπάρχουν κοινωνικές αποστολές, όπως υπήρχαν για τους μάγους του παρελθόντος. Δεν θα τους δεις ποτέ να είναι προφήτες - αξιωματούχοι ή ιδιωτικοί μάγοι κυβερνητών.
- Θέλεις να πεις πως το παρελθόν δεν έχει αξία για τους σύγχρονους μάγους;
- Και βέβαια έχει. Εκείνο που δεν μας αρέσει είναι η γεύση του παρελθόντος. Εγώ προσωπικά σιχαίνομαι τα σκοτάδια και τη νοσηρότητα του νου. Μ' αρέσει η απεραντοσύνη της σκέψης. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι μ' αρέσει και τι δεν μ' αρέσει, είμαι υποχρεωμένος να παραδεχτώ την αξία των μάγων της αρχαιότητας γιατί ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν και έκαναν όλα όσα ξέρουμε και κάνουμε σήμερα.
Ο Δον Χουάν μου εξήγησε πως το πιο σημαντικό τους επίτευγμα ήταν ότι αντιλήφθηκαν την ενεργειακή ουσία των πραγμάτων. Αυτή η σύλληψη ήταν τόσο σημαντική ώστε αποτέλεσε τη βασική προϋπόθεση της μαγείας. Σήμερα, μετά από άσκηση και πειθαρχία μιας ολόκληρης ζωής, οι μάγοι καταφέρνουν τελικά να αποκτήσουν την ικανότητα της αντίληψης της ουσίας των πραγμάτων, μια ικανότητα που την ονομάζουν όραση.
-Τι θα σήμαινε για μένα να μπορώ να αντιληφθώ την ενεργειακή ουσία των πραγμάτων; τον ρώτησα κάποτε.
-Θα σήμαινε να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την ενέργεια άμεσα, αποκρίθηκε. Διαχωρίζοντας το κοινωνικό μέρος της αντίληψης, θα αντιλαμβάνεσαι την ουσία των πάντων. Οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε είναι ενέργεια, εφόσον όμως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την ενέργεια άμεσα, επεξεργαζόμαστε την αντίληψή μας έτσι ώστε να ταιριάζει σ' ένα καλούπι. Τούτο το καλούπι είναι το κοινωνικό μέρος της αντίληψης που πρέπει να διαχωρίσεις.
-Γιατί πρέπει να το διαχωρίσω;
-Διότι μειώνει σκόπιμα το εύρος εκείνου που μπορεί να γίνει αντιληπτό, και μας κάνει να πιστεύουμε πως το καλούπι μέσα στο οποίο προσαρμόζουμε την αντίληψή μας είναι το μόνο πράγμα που υπάρχει. Είμαι πεισμένος πως για να μπορέσει τώρα να επιβιώσει ο άνθρωπος, η αντίληψή του πρέπει να αλλάξει στην κοινωνική της βάση.
-Ποια είναι η κοινωνική βάση της αντίληψης Δον Χουάν;
-Η σωματική βεβαιότητα πως ο κόσμος είναι φτιαγμένος από απτά αντικείμενα. Την ονομάζω κοινωνική βάση, γιατί όλοι καταβάλλουν μια σθεναρή και λυσσαλέα προσπάθεια να μας καθοδηγήσουν να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε.
-Πώς θα' πρεπε λοιπόν να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο;
-Τα πάντα είναι ενέργεια. Το σύμπαν ολόκληρο είναι ενέργεια. Η κοινωνική βάση της αντίληψής μας θα πρέπει να είναι η σωματική βεβαιότητα ότι το μόνο που υπάρχει είναι ενέργεια. Πρέπει να καταβληθεί σθεναρή προσπάθεια που θα μας καθοδηγήσει στο να αντιληφθούμε την ενέργεια ως ενέργεια. Τότε θα μπορούσαμε να παίζουμε και τις δύο εναλλακτικές επιλογές στα δάχτυλα.
-Είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι μ' αυτόν τον τρόπο; ρώτησα
Ο Δον Χουάν αποκρίθηκε πως είναι δυνατόν και ότι ακριβώς αυτό έκανε με μένα και τους άλλους μαθητευόμενους. Μας δίδασκε ένα νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε, πρώτον, με το να μας κάνει να καταλάβουμε ότι επεξεργαζόμαστε την αντίληψή μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζεται σ' ένα καλούπι και, δεύτερον, με το να μας καθοδηγεί ασταμάτητα να αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια άμεσα. Με διαβεβαίωσε ότι τούτη η μέθοδος έμοιαζε πολύ μ' εκείνη που είχε χρησιμοποιήσει για να μας μάθει ν' αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο των καθημερινών υποθέσεων.
Ο Δον Χουάν πίστευε ότι η παγίδευσή μας στην επεξεργασία της αντίληψής μας, ώστε να προσαρμόζεται στο κοινωνικό καλούπι, χάνει τη δύναμή της μόλις διαπιστώσουμε πως έχουμε αποδεχτεί τούτο το καλούπι σαν κληρονομιά από τους προγόνους μας, χωρίς να μπούμε στον κόπο να το εξετάσουμε.
-Η αντίληψη ενός κόσμου απτών αντικειμένων που είχαν είτε θετική είτε αρνητική αξία, θα πρέπει να υπήρξε εντελώς απαραίτητη για την επιβίωση των προγόνων μας, είπε ο Δον Χουάν. Μέσα από αιώνες ενός τέτοιου τρόπου αντίληψης, είμαστε τώρα αναγκασμένοι να πιστεύουμε ότι ο κόσμος αποτελείται από αντικείμενα.
-Δεν μπορώ να συλλάβω τον κόσμο με κάποιο άλλο τρόπο Δον Χουάν, παραπονέθηκα. Είναι αναμφισβήτητα κόσμος αντικειμένων. Κάθε φορά που σκοντάφτουμε πάνω τους έχουμε την χειροπιαστή απόδειξη γι αυτό..
-Φυσικά και είναι ένας κόσμος αντικειμένων. Δεν το αμφισβητούμε αυτό.
-Τότε τι εννοείς;
-Εννοώ ότι τούτος ο κόσμος είναι καταρχήν κόσμος ενέργειας, και μετά είναι κόσμος αντικειμένων. Αν δεν ξεκινήσουμε με την προϋπόθεση ότι είναι κόσμος ενέργειας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιληφθούμε την ενέργεια άμεσα. Θα μας σταματάει πάντα η σωματική βεβαιότητα αυτού που μόλις επισήμανες. η σκληρότητα των αντικειμένων.
......
-Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε είναι ο τρόπος ενός αρπακτικού, μου είπε κάποτε. 'Ενας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αξιολόγησης και ταξινόμησης της τροφής και του κινδύνου. Όμως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να αντιληφθούμε. Υπάρχει κι άλλος ένας, αυτός με τον οποίο προσπαθώ να σε εξοικειώσω: η αντίληψη της ουσίας των πάντων, της ίδιας της ενέργειας, άμεσα.
Η αντίληψη της ουσίας των πάντων θα μας κάνει να κατανοήσουμε, να ταξινομήσουμε και να περιγράψουμε τον κόσμο με εντελώς νέους, πιο συναρπαστικούς, πιο εκλεπτυσμένους όρους.
....

....
'Οποτε έβρισκε την ευκαιρία, ο Δον Χουάν μου τόνιζε πως η ενέργεια που χρειάζεται για να απελευθερώσει την ονειρική μας προσοχή από τη φυλακή της κοινωνικοποίησης προέρχεται από την επαναδιάταξη της υπάρχουσας ενέργειάς μας. Τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό. Η ανάδυση της ονειρικής μας προσοχής είναι άμεση απόρροια της ανανέωσης του τρόπου ζωής μας. Μια και δεν έχουμε, όπως είχε πει κι ο Δον Χουάν κανέναν τρόπο να συνδεθούμε με κάποια εξωτερική πηγή για ενεργειακή ώθηση, πρέπει να επαναδιατάξουμε την ενέργειά μας με κάθε τρόπο.
Ο Δον Χουάν επέμενε πως ο "τρόπος των μάγων" είναι το καλύτερο μέσο λαδώματος, όπως θα λέγαμε, των τροχών της επαναδιάταξης της ενέργειας. Το πιο σημαντικό στοιχείο στον τρόπο των μάγων, το πιο αποτελεσματικό, είναι η παραίτηση από την ιδέα ότι είμαστε κάτι σπουδαίο. Ήταν απόλυτα πεισμένος πως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όλα όσα κάνουν οι μάγοι γι αυτό έβαζε τρομερή έμφαση στην καθοδήγηση όλων των μαθητών του προς αυτή την κατεύθυνση. Είχε την άποψη πως η έπαρση δεν είναι μόνο ο υπέρτατος εχθρός των μάγων αλλά και η νέμεση της ανθρωπότητας.
Το επιχείρημά του ήταν πως το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας πηγαίνει στην υπεράσπιση της σπουδαιότητάς μας. Πράγμα που φαίνεται πολύ καθαρά στην ατέρμονη ανησυχία μας για την προβολή του εαυτού μας, για το αν μας θαυμάζουν, μας συμπαθούν, μας αποδέχονται ή όχι. Πίστευε πως αν μπορούσαμε να χάσουμε λίγη απ' αυτή την έπαρση θα μας συνέβεναν δύο εκπληκτικά πράγματα. Πρώτον, θα ελευθερώναμε την ενέργειά μας από την προσπάθεια συντήρησης της ψευδαίσθησης του μεγαλείου μας και, δεύτερον, θα παρείχαμε στον εαυτό μας αρκετή ενέργεια ώστε να μπούμε στο δεύτερο επίπεδο προσοχής και να συλλάβουμε μια αναλαμπή του πραγματικού μεγαλείου του σύμπαντος.
....

....
Ο Δον Χουάν άλλαξε κουβέντα και συνέχισε να μου εξηγεί τη σταθεροποίηση του σημείου συγκέντρωσης. Είπε ότι "βλέποντας" το σημείο συγκέντρωσης των παιδιών να πάλλεται, σα να κινήται από δονήσεις, και να αλλάζει θέση με ευκολία, οι παλιοί μάγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνηθισμένη θέση του σημείου συγκέντρωσης δεν είναι εγγενής, αλλά επέρχεται με τη συνήθεια. "Βλέποντας" επίσης, ότι μόνο στους ενήλικες είναι σταθεροποιημένο σε ένα σημείο, συμπέραναν ότι η συγκεκριμένη θέση του σημείου συγκέντρωσης ευνοεί ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίληψης. Με τη χρήση, τούτος ο συγκεκριμένος τρόπος αντίληψης γίνεται ένα σύστημα ερμηνείας αισθητηριακών πληροφοριών.
Ο Δον Χουάν τόνισε ότι, αφού επιστρατευόμαστε σε αυτό το σύστημα με το να γεννιόμαστε μέσα σ΄αυτό, από τη στιγμή της γέννησής μας πασχίζουμε αναγκαστικά να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις τούτου του συστήματος, ενός συστήματος που μας κυβερνά σ' όλη μας τη ζωή. Κατά συνέπεια, οι παλιοί μάγοι είχαν απόλυτο δίκιο να πιστεύουν ότι η ακύρωσή του και η αντίληψη της ενέργειας άμεσα είναι εκείνο που μεταμορφώνει έναν άνθρωπο σε μάγο.
Ο Δον Χουάν εξέφρασε το δέος του για κείνο που αποκάλεσε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρώπινης ανατροφής μας: το "κάρφωμα" του σημείου συγκέντρωσης στο συνηθισμένο του σημείο. Διότι με το να ακινητοποιηθεί εκεί, η αντίληψή μας μπορεί να εκγυμναστεί και να καθοδηγηθεί στην ερμηνεία όσων αντιλαμβανόμαστε. Μ' άλλα λόγια, μπορεί να καθοδηγηθεί στο να αντιλαμβάνεται περισσότερο σε σχέση με το σύστημά μας, παρά σε σχέση με τις αισθήσεις μας. Με διαβεβαίωσε πως η ανθρώπινη αντίληψη είναι ομογενής σε όλο τον κόσμο, γιατί τα σημεία συγκέντρωσης ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής είναι σταθεροποιημένα στο ίδιο σημείο.
Συνέχισε, λέγοντας πως οι μάγοι αποδεικνύουν όλα αυτά στον εαυτό τους όταν βλέπουν ότι τη στιγμή που το σημείο συγκέντρωσης μετατοπίζεται πέρα από ένα συγκεκριμένο οριακό σημείο και νέα συμπαντικά ενεργειακά νήματα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά, δεν υπάρχει λογική σε αυτά που αντιλαμβανόμαστε. Η άμεση αιτία είναι ότι τούτο το νέο αισθητηριακό δεδομένο έχει καταστήσει το σύστημά μας ανίσχυρο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πια για να ερμηνεύσουμε αυτά που αντιλαμβανόμαστε.
Η αντίληψή μας χωρίς το σύστημά μας είναι, φυσικά, χαοτική, συνέχισε ο Δον Χουάν. Κατά ένα παράξενο τρόπο, ωστόσο, όταν νομίζουμε ότι πραγματικά έχουμε χάσει τον μπούσουλα, το παλιό μας σύστημα ανασυντάσσεται.έρχεται να μας σώσει και μεταμορφώνει τη νέα μας ακατανόητη αντίληψη σε εντελώς κατανοητό καινούργιο κόσμο.
......

....
Αρχικά επισήμανε πως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις σκέψεις και τις πράξεις των ανθρώπων της αρχαιότητας κι εκείνες των σύγχρονων ανθρώπων. Στη συνέχεια είπε πως οι άνθρωποι της αρχαίας εποχής είχαν μια πολύ ρεαλιστική άποψη της αντίληψης και της συνείδησης, γιατί η άποψή τους προερχόταν από τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σύμπαν γύρω τους. Οι σύγχρονοι άνθρωποι, αντίθετα, έχουν μια πλασματική άποψη της αντίληψης και της συνείδησης, γιατί η άποψή τους προέρχεται από τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την κοινωνική τάξη πραγμάτων και από τα πάρε δώσε τους μ' αυτήν.
.....

.....
Ανακάλυψα πως η ενέργεια του κόσμου μας ταλαντεύεται. Σπινθηροβολεί. Όχι μόνο τα ζωντανά πλάσματα, αλλά τα πάντα στον κόσμο μας λαμπυρίζουν μ' ένα δικό τους εσωτερικό φως. Ο Δον Χουάν μου εξήγησε ότι η ενέργεια του κόσμου μας αποτελείται από στρώματα χρωμάτων που τρεμοφέγγουν. Το πάνω στρώμα είναι λευκωπό. το αμέσως επόμενο είναι πρασινοκίτρινο, κι ένα άλλο, που απέχει ακόμα περισσότερο, είναι κεχριμπαρένιο.
...
-Μόνο τρεις διαφορετικές αποχρώσεις υπάρχουν; ρώτησα τον Δον Χουάν.
-Ο αριθμός τους είναι ατελείωτος, απάντησε, αλλά τώρα στην αρχή θα πρέπει να σε απασχολούν μόνο αυτές οι τρεις. Αργότερα, η ενεργειακή σου αντίληψη θα γίνει πιο εκλεπτυσμένη και , αν τα καταφέρεις, θα μπορείς να ξεχωρίζεις δεκάδες χρωμάτων.
Το λευκωπό στρώμα είναι η απόχρωση της τωρινής θέσης του σημείου συγκέντρωσης της ανθρωπότητας, συνέχισε ο Δον Χουάν. Ας πούμε πως είναι μια μοντέρνα απόχρωση. Οι μάγοι πιστεύουν πως όλα όσα κάνει ο άνθρωπος σήμερα είναι χρωματισμένα μ' αυτή τη λευκωπή ανταύγεια. Σε μια άλλη εποχή, η θέση του σημείου συγκέντρωσης της ανθρωπότητας έκανε το χρώμα της άρχουσας ενέργειας στον κόσμο πρασινοκίτρινη. και σε άλλη εποχή, ακόμα πιο μακρινή, την έκανε κεχριμπαρένια. Το χρώμα της ενέργειας των μάγων είναι κεχριμπαρένιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενεργειακά συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που υπήρξαν στο μακρινό παρελθόν.
-Πιστεύεις Δον Χουάν, πως η τωρινή λευκωπή απόχρωση θα αλλάξει κάποια μέρα;
-Ναι, αν ο άνθρωπος είναι ικανός για εξέλιξη. Το μεγάλο καθήκον των μάγων είναι να φέρουν στον κόσμο την ιδέα πως, για να εξελιχθεί ο άνθρωπος, πρέπει πρώτα να ελευθερώσει τη συνείδησή του από τα δεσμά της κοινωνικής τάξης πραγμάτων. Όταν ελευθερωθεί η συνείδηση, η επιθυμία θα την κατευθύνει σ' ένα νέο μονοπάτι εξέλιξης.
-Πιστεύεις πως θα καταφέρουν οι μάγοι να το πετύχουν;
-Έχουν ήδη πετύχει. Αυτοί οι ίδιοι είναι η απόδειξη. Το να καταφέρουν να πείσουν κι άλλους για την αξία και την σπουδαιότητα της εξέλιξης, είναι μια άλλη ιστορία.
......


αποσπάσματα από το βιβλίο του Carlos Castaneda "η τέχνη των ονείρων", εκδ. Κάκτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου