Όπως είχαμε υποσχεθεί στο προηγούμενο φύλλο μας, θα δημοσιεύσουμε τις εισηγήσεις των ομιλητών της ιδιαίτερα αξιόλογης εκδήλωσης, που έγινε στην Πλατανόβρυση από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Σύλλογό μας.
Ίσως οι ενδιαφέρουσες αυτές εισηγήσεις γίνουν αιτία, να τεθεί φρένο στην χρησιμοποίηση των φυτοπροστατευτών ουσιών, τόσο για την υγεία των πολιτών όσο και για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και επιπλέον η σύνεση και η υπευθυνότητα των χρηστών γίνουν αιτία να εξασφαλισθεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής ανθρώπων και έμβιων όντων.
Εισήγηση του κ. Δ. Βλαστού με θέμα “ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ (ΜΕΤΑΛΛΑΞΙΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ”, Λέκτορα από το Τμήμα Διαχείρησης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα φυτά, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, παρήγαγαν χημικές ουσίες για την προστασία τους. Τα έντομα, οι μύκητες και τα ζώα προσαρμόζονταν σε αυτές.... τα φυτά παρήγαγαν νέες ουσίες ..... και ο αγώνας αυτός κρατούσε μέχρι την έλευση του ανθρώπου... χωρίς νικητή ... χωρίς ηττημένο.
Ο άνθρωπος, από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στη Γη, εξελίχθηκε ταχύτατα και ξεκίνησε αρκετά νωρίς τη χρήση “ουσιών” με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών του.
Πριν το 500 π.Χ. χρησιμοποιούσε το θείο, ενώ από το 500 π.Χ. έως το 1400 χρησιμοποιούσε το αρσενικό, τον μόλυβδο και τον υδράργυρο. Αργότερα ο άνθρωπος εστράφη στη χρήση “φυσικών” φυτοπροστατευτικών ουσιών, όπως η νικοτίνη θειϊκού άλατος από φύλλα καπνού, που χρησιμοποιήθηκε ως εντομοκτόνο το 1600 περίπου. Το 1800 χρησιμοποίησε τον πύρεθρο (μια ουσία, η οποία προέρχεται από τα χρυσάνθεμα).
Έτσι φτάσαμε στο 1939 όπου ο Paul Mueller ανακάλυψε και πρότεινε τη χρήση του DDT (μιας ουσίας γνωστής από το 1874) ως το απόλυτο και ιδανικό εντομοκτόνο. Για αυτή του την ανακάλυψη τιμήθηκε με το βραβείο Nobel το 1948!!!!!!!
Το DDT και η αλόγιστη χρήση του αποτελεί μια από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας του σύγχρονου ανθρώπου. Αν και έχει σήμερα απαγορευτεί η χρήση του στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, πρόσφατες έρευνες έχουν ανιχνεύσει DDT ή μεταβολίτες του σε μητρικό γάλα, καθώς και σε αμνιακό υγρό εγκύων γυναικών, οι οποίες έχουν γεννηθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου μετά την απαγόρευσή του και δεν είχαν καμμία σχέση με αγροτικές εργασίες.
Ας δούμε την κατάσταση στην Ελλάδα, με στοιχεία από την Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία). Το 1995 στην Ελλάδα οι πωλήσεις των φυτοφαρμάκων άγγιξαν τους 8.525 τόνους δραστικής ουσίας, ενώ το 2001 τους 11.111 τόνους δραστικής ουσίας. Ας μη ρωτάει κάποιος τι γίνεται στις μέρες μας, γιατί απάντηση δεν υπάρχει, με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν έχει στείλει στοιχεία από το 2001 και μετά στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η πρωταθλήτρια χώρα στην Ευρώπη σε πωλήσεις φυτοφαρμάκων είναι η Γαλλία με 76.099 τόνους, ενώ χώρες όπως η Σουηδία με 1.707 τόνους (στοιχεία του 2006) και Φινλανδία με 1.614 τόνους (στοιχεία του 2002) αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ορθολογικής χρήσης των φυτοφαρμάκων.
Τουλάχιστον 1700 εμπορικά σκευάσματα φυτοφαρμάκων που περιέχουν 500 δραστικές ουσίες κυκλοφορούν σήμερα στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και αυτό, διότι ο Έλληνας αγρότης ρίχνει σχεδόν διπλάσια ποσότητα φυτοφαρμάκου σε κάθε στρέμμα που καλλιεργεί.
Τα φυτοφάρμακα αποτελούν σημαντική κατηγορία περιβαλλοντικών ρυπαντών. Στην Ευρώπη πάνω από 3.000.000 τόνοι φυτοφαρμάκων το χρόνο ρυπαίνουν το περιβάλλον. Κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται περίπου 3.000.000 δηλητηριάσεις (220.000 από αυτές οδηγούν στον θάνατο) από φυτοφάρμακα.
Η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον καρκίνο (International Agency for Cancer Research, IARC) έχει χαρακτηρίσει 50 έως 60 φυτοφάρμακα ως καρκινογόνα μετά από μελέτες σε πειραματόζωα. Μελέτες στον άνθρωπο έχουν αποδείξει την καρκινογόνο δράση διαφόρων δραστικών ουσιών συστατικών φυτοφαρμάκων.
Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Η.Π.Α. έχει καταγράψει, ότι μόνο το 2% από τα 72.000 χημικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν εξεταστεί και δοκιμαστεί αν είναι καρκινογόνα, τερατογόνα ή μεταλλαξιγόνα.
Ένα μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χρησιμοποιούμενων χημικών και στην προκειμένη περίπτωση των φυτοφαρμάκων. Μόνο η εξέταση 3 πιθανών αλληλεπιδράσεων στα 500 πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα, θα απαιτούσε 20.700.000 πειράματα!!!.. γεγονός ανέφικτο σωματικά, χρονικά αλλά και οικονομικά.
Η έκθεση σε τοξικά χημικά στις Η.Π.Α. προκαλεί 50.000 έως 70.000 θανάτους το χρόνο! (οι μισοί από καρκίνο) και 350.000 νέα κρούσματα ασθενειών.
Από το 1950, 520 είδη εντόμων και σκουληκιών, 273 είδη ζιζανίων, 150 είδη μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες φυτών και 10 είδη τρωκτικών έχουν αναπτύξει γενετική αντίσταση στα φυτοφάρμακα.
Με βάση τα παραπάνω, η έκθεση στα φυτοφάρμακα κάνει επιτακτική την ανάγκη προσδιορισμού της πιθανής μεταλλαξιγόνου και καρκινογόνου δράσης τους στον άνθρωπο.
Τι είναι όμως η μετάλλαξη; Ένας απλός ορισμός θα ήταν “βλάβη ή αλλοίωση στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων”.
Αυτό είναι ίσως δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Ας φανταστούμε λοιπόν το κύτταρο σαν ένα μανταρίνι...αν δεν βγάλουμε τη φλούδα του, δεν ξέρουμε το περιεχόμενό του... αν το ξεφλουδίσουμε, μπορεί να δούμε τις φέτες του (ας τις φανταστούμε σαν το γενετικό υλικό (DNA) του κυττάρου). Οι φέτες μπορεί να είναι: απόλυτα εντάξει, οπότε δεν υπάρχει μετάλλαξη.... ή μια φέτα του να έχει άλλο χρώμα (π.χ. κόκκινο), οπότε έχουμε μετάλλαξη..... ή να λείπει μια φέτα, οπότε έχουμε πιο βαριά μετάλλαξη...
Τι σχέση έχει τώρα η μετάλλαξη με τον καρκίνο; Οι μεταλλάξεις προκαλούν ΠΑΝΤΟΤΕ καρκινογένεση; Αυτό εξαρτάται από την “ποιότητα” καθώς και την αντίδραση του γενετικού υλικού του κάθε ανθρώπου... μπορεί να μην προκληθεί καρκινογένεση... αλλά μπορεί και να προκληθεί...
Στη συνέχεια θα ακούσετε τη λέξη-όρο “μικροπυρήνα”. Τι είναι οι μικροπυρήνες; Ένας απλός ορισμός θα ήταν “αξιόπιστος δείκτης μεταλλάξεων, που αντιπροσωπεύει θραύση ή/και απώλεια γενετικού υλικού (DNA) εξαιτίας της δράσης διαφόρων παραγόντων” (στην προκειμένη περίπτωση φυτοφαρμάκων).
“Αναλύσεις για τον εντοπισμό υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά το 1998, έδειξαν ότι το 34% σε σύνολο 1.169 δειγμάτων είχε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, το 1999 έδειξαν ότι το 38,7% σε σύνολο 1.422 δειγμάτων είχε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ στην Ε.Ε. την ίδια χρονιά το 43% σε σύνολο 41.000 δειγμάτων είχε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.” (πηγή Υπουργείο Γεωργίας, εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, 22/8/2001)
“Σε απόσυρση 326 φυτοφαρμάκων προχωράει η Ελλάδα έως τον Ιούλιο, μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι κρίθηκαν ως επικίνδυνα για βαρύτατες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Περίοδος χάριτος έως και τον Ιούνιο του 2007 για 49 φυτοφάρμακα, υπό συγκεκριμένους όρους” (εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, 17/10/2002)
Αυξημένα κρούσματα καρκίνου από τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Γενικά τα φυτοφάρμακα προκαλούν αυξημένες μεταλλάξεις στους αγρότες που εκτίθενται επαγγελματικά σε αυτά με αυξημένες πιθανότητες ορισμένοι αγρότες να αναπτύξουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα καρκινογενέσεις. Τα ανωτέρω προήλθαν μετά από έρευνες του κ. Βλαστού και των συνεργατών του αλλά και από ανάλογες έρευνες παγκοσμίως. Όλες δείχνουν μια ανησυχητικά μεγαλύτερη αναλογία αλλοιώσεων στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων των αγροτών, έναντι των κατοίκων των πόλεων, το οποίο αποδίδεται στα φυτοπροστατευτικά – χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.
Όλοι μας, και κυρίως τα παιδιά μας, έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου δεν θα κυριαρχούν τα χημικά σκευάσματα και η διατροφή μας θα είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με λογική και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης από την στιγμή που , όπως καταλαβαίνω, είναι δύσκολο να εφαρμόσετε βιολογικές καλλιέργειες, που θα ήταν η καλύτερη λύση για όλους αλλά και για το περιβάλλον.
(από την εφημερίδα του Συλλόγου Υγείας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, που έφτιαξαν οι κάτοικοι της περιοχής Χαλανδρίτσας στο Νομό Αχαϊας. Σε επόμενη ανάρτηση, θα δεις πώς μαζεύτηκαν ΟΛΟΙ οι κάτοικοι και κατέβασαν κεραία κινητής τηλεφωνίας, που εγκαταστάθηκε παράνομα πάνω από τα κεφάλια τους. ΕΥΓΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου