ΣΚΕΠΤΟΜΟΡΦΕΣ

Σε ένα βιβλίο του, ο Τσαρλς Λέντμπηστερ, ένας θεοσοφιστής που έζησε από το 1847 ώς το 1943, περιγράφει πολύ ζωντανά πώς οι σκέψεις μας παράγουν μικρές οντότητες, τις οποίες τις ονομάζει "στοιχειακά" (σκεπτομορφές).
Αυτές οι σκέψεις - οντότητες που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, επιθυμούν να παραμείνουν ζωντανές και να μεγαλώσουν. Αν κάνουμε μια συγκεκριμένη σκέψη πολύ σπάνια ή επιπόλαια, η σκεπτομορφή που θα γεννηθεί δεν θα έχει υπόσταση και θα εξαφανιστεί αμέσως. Αν όμως σκεφτόμαστε κάτι πολύ συχνά ή πολύ έντονα, η αντίστοιχη σκεπτομορφή θα μεγαλώνει και θα δυναμώνει ανάλογα και θα κατορθώσει να παραμείνει ζωντανή για πολύν καιρό. Σκέψεις που είναι παρόμοιες σε χαρακτήρα θα συγκεντρώνονται σε μεγάλες δέσμες.
Κάθε σκεπτομορφή έχει κάποια ελευθερία κινήσεως. Μπορεί να έλθει σε επαφή με παρόμοιες παρορμήσεις από το περιβάλλον ώστε να ολοκληρώσει τη "μητρική σκέψη" όπως λ.χ. "σήμερα αισθάνομαι καλά." Προκειμένου να τραφεί και να παραμείνει ζωντανή η σκεπτομορφή θα κάνει αυτόματα ό,τι μπορεί για να επαναλαμβάνεται και να επιβεβαιώνεται αυτή η σκέψη. Η θεωρία αυτή παρέχει μια αληθοφανή εξήγηση για την τεράστια επιτυχία των μεθόδων θετικής σκέψης.
Ο ίδιος μηχανισμός όμως ισχύει και για τις αρνητικές σκέψεις. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να κόψουμε μια κακή συνήθεια, να πάψουμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη σκέψη ή να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Μόλις προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε τις ανεπιθύμητες σκέψεις, η αντίστοιχη σκεπτομορφή αρχίζει να φοβάται για τη ζωή της και προσπαθεί να μας ωθήσει ξανά στον τρόπο σκέψης που θέλει. Αν όμως αποτύχει, θα χάνει διαρκώς την υπόστασή της και σύντομα θα εξαφανιστεί τελείως.
Μια ομάδα ανθρώπων, μια ολόκληρη φυλή ή χώρα, μπορεί να χτίσει μια δική της συλλογική σκεπτομορφή. Οι επιδράσεις μιας τέτοιας συλλογικής σκεπτομορφής μπορούν να είναι πολύ εντυπωσιακές.
Σκέψου, λόγου χάρη, τι θα συνέβαινε αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακοίνωναν (λανθασμένα) το ξέσπασμα μιας επικίνδυνης επιδημίας γρίπης, αναφέροντας λεπτομερώς τα συμπτώματα. Ένα σωρό άνθρωποι θα αισθάνονταν αμέσως άρρωστοι και θα κολλούσαν την ανύπαρκτη ασθένεια. Τι θα γινόταν όμως αν οι ίδιοι άνθρωποι μάθαιναν ότι οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες θα αυξήσουν τη ζωτικότητά τους και την άμυνά τους στην ασθένεια; θα αρρώσταιναν άραγε;
Όσα περισσότερα άτομα συμμετέχουν σε μια συλλογικά παραγόμενη σκέψη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επίδρασή της. Η επίδραση αυτή μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν η σκέψη αυτή συλληφθεί σε πολύ λεπτό επίπεδο συνείδησης. Ακριβώς όπως η λεπτότερη μορφή ύλης περικλείει την περισσότερη ενέργεια (όπως λόγου χάρη στην διάσπαση του ατόμου), όσο πιο βαθύ είναι το επίπεδο συνειδητότητας και όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην κατάσταση εσωτερικής ενότητας με όλη τη δημιουργία, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι σκέψεις μας.
Σε ένα τέτοιο επίπεδο μπαίνουν στο παιχνίδι νέοι νόμοι, νόμοι που υπερβαίνουν κατά πολύ την προαναφερθείσα επιρροή των σκεπτομορφών. Μια σκέψη αγάπης εκφρασμένη σε αυτό το λεπτότατο και βαθύτατο επίπεδο συνειδητότητας, όπου βρίσκεται η Θεότητα σε όλα τα όντα, είναι ικανή να έλθει σε επαφή με την εσώτατη σφαίρα της ζωής χωρίς τη μεσολάβηση σκεπτομορφής. Είναι περιττό να πούμε ότι κάθε σκέψη που δημιουργείται στο επίπεδο αυτό είναι αυτόματα θετική.
Αυτή η αρχή αποδείχτηκε επιστημονικά για πρώτη φορά στα 1976, όταν παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας, αρρώστιας και ατυχημάτων έπεφταν σημαντικά σε πόλεις όπου τουλάχιστον το 1% του πληθυσμού έκανε Υπερβατικό Διαλογισμό.
Σήμερα, ομάδες 7.000 ατόμων (το 7.000 είναι η τετραγωνική ρίζα του 1% του πληθυσμού της Γης) χρησιμοποιούν συνειδητά αυτό το φαινόμενο κάνοντας όλοι ταυτόχρονα Υπερβατικό Διαλογισμό, για να προωθήσουν την παγκόσμια Ειρήνη.
Ο Σύνδεσμος του Ρέικι έχει υιοθετήσει αυτή την ιδέα και συνιστά τη μετάδοση Ρέικι από ομάδες προκειμένου να υποστηρίξει την παγκόσμια Ειρήνη με την θεραπευτική του ενέργεια.
Αυτά τα θεμελιώδη ευρήματα σχετικά με την επίδραση που μπορεί να επιφέρει μια ενωμένη πνευματική προσπάθεια έχουν επιβεβαιωθεί από πολλούς γνωστούς φυσικούς και άλλους επιστήμονες, όπως ο Φ. Κάπρα και ο Ρούπερτ Σέλντρεηκ, οι οποίοι απέδειξαν την ύπαρξη του παραπάνω φαινομένου με πολλά πειράματα.
Αναφέρουμε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να δείξουμε ότι ο εσωτερικός και ο εξωτερικός πλούτος της ζωής μας βρίσκεται στα χέρια μας και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τα παγκόσμια ζητήματα με απόγνωση.
Σήμερα η γνώση αιτίας και αποτελέσματος είναι απτή πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους. Για άλλους είναι ακόμαι κάτι ασυνήθιστο, αλλά το γεγονός ότι μια άποψη είναι συνηθισμένη δεν σημαίνει ότι είναι αληθινή.
Αν αποφασίσεις να κάνεις θετικές σκέψεις ή Ενεργειακή θεραπεία Ρέικι χωρίς να έχεις πεισθεί απόλυτα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, προσπάθησε να υιοθετήσεις μια μη-κριτική στάση. 'Εχε περιέργεια και περίμενε να δεις τι θα συμβεί. Ακόμη κι αν δημιουργήσεις μια αρνητική σκεπτομορφή δεν θα επηρρεάσει την ικανότητα της Συμπαντικής Ενέργειας να σε θεραπεύσει, αλλά φυσικά μια ανοιχτή και θετική στάση θα διευκολύνει την Ενέργεια να απλωθεί σε όλη της την έκταση.

(απόσπασμα από το βιβλίο "Ρέικι- η Συμπαντική Ζωτική Ενέργεια" των Μπόντο Μπαγκίνσκυ και Σαλίλα Σάραμον, εκδόσεις ΣΩΜΑΝΟΥΣ)

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέροντα στοιχεία.
    Ο Σελντρέικ έχει κάνει αρκετά πειράματα για αυτό το φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή