η 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως σαν Ημέρα αφιερωμένη στο Νερό. Έχει μεγάλη σημασία γιατί σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις που έχουν σα στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες όλου του κόσμου σε θέματα που έχουν σχέση με την διαχείριση του νερού είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε παγκόσμιο.
Ο προβληματισμός για τις μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά στο Νερό είναι παγκόσμιος. Ο πλανήτης μας στο θέμα του Νερού είναι χωρισμένος στα δύο. Στον ανεπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Και στον μεν αναπτυσσόμενο κόσμο, οι κάτοικοι των χωρών αυτών όπως της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της κακής ποιότητας του νερού καθημερινά. Και τούτο γίνεται λόγω μη ορθής διαχείρισης και λόγω κακών πολιτικών.
Τώρα, στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι κάτοικοι ανησυχούν για το μέλλον. Ανησυχούν μήπως η κατάσταση των αναπτυσσόμενων χωρών είναι μια εικόνα και της δικής τους μελλοντικής κατάστασης. Γιατί το μέλλον, όσον αφορά στο Νερό, όλων των πολιτών του κόσμου εξαρτάται από τις πολιτικές για την διαχείρισή του.
5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό
φέτος, η 22η Μαρτίου έχει ειδική σημασία, διότι παράλληλα διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό. Στο Φόρουμ συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου - ηγέτες κρατών, μέλη παγκοσμίων οργανισμών, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και εταιριών ύδρευσης και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για την διαχείριση των Νερών.Εκεί αντηλλάγησαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με την διαχείριση του πολυτιμότερου Αγαθού και ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές για το Νερό.
ΝΕΡΟ - Κοινό Αγαθό και Βασικό Δικαίωμα Όλων.
Το Νερό είναι πηγή Ζωής. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το σώμα μας αποτελείται κατα 3/4 του από Νερό. (ακριβώς όπως και ο πλανήτης αποτελείται κατά τα 3/4 του από Νερό)
Το 95% του Νερού στον Πλανήτη είναι αλμυρό. Από το 5% του γλυκού Νερού, το 4% βρίσκεται σε μορφή πάγου στους Πόλους, και έτσι τελικά μόνο το 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανθρώπινες ανάγκες.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το αύριο της υπόθεσης "ΝΕΡΟ" στον πλανήτη ΓΗ διαγράφεται αβέβαιο.
Σήμερα υπάρχουν ακόμη πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο πόσιμο νερό και 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υγιεινής στον πλανήτη.
Οι επιπτώσεις είναι συντριπτικές: 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη ασφαλούς νερού και συνθηκών υγιεινής.
Ποιες όμως προβλέπεται ότι θα είναι οι παγκόσμιες συνέπειες της έλλειψης νερού στο κοντινό μέλλον;;;
Στο χειρότερο, αλλά πιθανό σενάριο, εκφράζονται φόβοι ότι η αιτία που θα οδηγήσει στον 3ο παγκόσμιο πόλεμο θα είναι οι διαμάχες για το Νερό.
Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση και η έλλειψη Υδάτινων Πόρων, αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε κοινωνικές ταραχές και συγκρούσεις. Η διεκδίκηση για δίκαιη και ίση πρόσβαση στο νερό - και ειδικά σε περιοχές που ήδη εμφανίζουν έντονα το πρόβλημα της έλλειψής του, όπως η Μέση Ανατολή, η Νότια Αφρική και όλες οι χώρες της Μεσογειακής λεκάνης - είναι σίγουρο πως θα επιφέρει αναταραχές.
Εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν τα αποθέματα του πόσιμου Νερού κατά 30%!!
Η μείωση αυτή θα επιφέρει επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα της καθημερινής μας Ζωής από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι και την καθημερινή χρήση του Νερού στα νοικοκυριά. Επιπλέον η έλλειψη Νερού θα επιφέρει μείωση στην αγροτική παραγωγή, που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και των πρώτων υλών. Στην Ελλάδα εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της λειψυδρίας στις νησιωτικές κυρίως αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν σενάρια που προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και το φαινόμενο της ερημοποίησης, θα μετατρέψουν το κλίμα στην Ελλάδα μέχρι το 2100 σε ίδιο με αυτό της Αιγύπτου, της Λιβύης και του Μαρόκο.
'Ετσι την ημέρα αυτή, φορείς μη-κυβερνητικών οργανώσεων (πανελλήνιο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων, Μεσόγειος SOS, WWF, ΚΕΑΝ, ΚΕ.ΣΣΑ. "ΔΗΜΗΤΡΑ" κ.α.) και πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και διεκδίκησαν την αναγνώριση 4 βασικών αρχών, που είναι καθήκον όλων των πολιτών του πλανήτη να εργαστούν σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε παγκόσμιο για την αναγνώρισή τους.
- ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Η πρόσβαση στο Νερό σε επαρκείς ποσότητες (40 λίτρα για κάθε άτομο για οικογενειακό σκοπό) και σε κατάλληλη ποιότητα θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως συνταγματικό, καθολικό, αδιαίρετο και αμεταβίβαστο ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα.
- ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ. Το Νερό θα πρέπει να είναι κοινό ΕΛΕΥΘΕΡΟ αγαθό, που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και τα άλλα ζωντανά είδη στον πλανήτη.
- ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ - ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Οι Δημόσιοι Οργανισμοί θα πρέπει να φροντίζουν να γίνονται οι κατάλληλες επενδύσεις, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση πόσιμου Νερού σε όλους τους πολίτες κι η σωστή χρήση του από όλους.
- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά και άμεσα στον καθορισμό και την ενσωμάτωση των πολιτών σε σχέση με το Νερό, από τοπικό έως και παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον οφείλουμε να γίνουμε συνετοί καταναλωτές του πολυτιμότερου Αγαθού, ώστε να διασφαλίσουμε πως οι επόμενες γενιές θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε Αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου